”Minkä päällä seisot – mitä kohti kurotat?” – Menetelmä oman osaamisen ja tavoitteiden havainnollistamiseen
Tekijät: Minna Haapasalo, Mervi Rankila-Källström ja Marja Susi

”Minkä päällä seisot – mitä kohti kurotat?” on Turun AMK:n Taideakatemiassa keväällä 2019 kehitetty toiminnallinen reflektiomenetelmä. Menetelmän ajatuksena on hahmottaa omaa ammatillista osaamista laajasti tekemällä, kokemalla ja reflektoimalla. Osallistuja tekee annetuista materiaaleista installaation, joka auttaa havaitsemaan sekä henkilökohtaisen osaamisen että konventioista poikkeavat tavoitteet ja unelmat.
Reflektiomenetelmä ei vaadi taiteellista tai luovaa erityisosaamista, vaan se sopii kaikille. Opiskelijan tavoitteena on tunnistaa osaamistaan ja arvojaan sekä asettaa ammatillisia tavoitteita niiden pohjalta.
Työskentely askel askeleelta
Työskentelyn ajallinen jaksottaminen
Työskentely voidaan jaksottaa ajallisesti esimerkiksi seuraavalla tavalla:
- Jalat (15–20 min)
- Kädet (15–20 min)
- Installaatio, josta kuva omaan kännykkään. Pari toimii kuvaajana. Katso otettua kuvaa, tee havainnon pohjalta tarvittaessa muutoksia ja pyydä paria ottamaan kuva uudestaan. Tärkeää on, että saat kameraasi haluamasi kuvan. (15 min)
- Henkilökohtainen reflektio: osallistujien havaintoja tehtävän tekemisestä ja siitä, mitä kuvassa on. Toteutus voi olla äänitys tai kirjoitus siitä, minkä päällä osallistuja seisoo ja mitä kohti kurottaa. Mitä havaintoja tekee omasta osaamisesta, arvoista ja tavoitteista? (10–15 min)
- Vertaiskeskustelu (mahdollinen): Mitä havaintoja osallistujat tekivät? Millaista oli tehdä tehtävää? (15 min)
Lähteet
- Wikipedia: Arvo. Saatavana osoitteessa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Arvo. Luettu 20.5.2020.