Tee oma digitarina -tekstiversio

Digitaalisen tarinankerronnan prosessi (itsenäisesti toteutettavaksi).

Kerro omasta opinto- ja urapolusta ja ennen kaikkea osaamisestasi!

Suunnittelu

Kirjoita tarinan käsikirjoitus

Kirjoita oma osaamistarinasi  ensin tekstin muotoon. Sopiva tekstin mitta on noin 200 sanaa (alle 1 sivu).

Mieti, missä järjestyksessä ja millä tavalla kerrot asiat/tapahtumat. Kiinnitä erityistä huomiota 

  1. kiinnostavaan aloitukseen, 
  2. tarinan käännekohtaan tai avainhetkeen sekä 
  3. mieleenpainuvaan lopetukseen.

Varmista lopuksi, että teksti on helposti ääneen luettavissa.

Suunnittele kuvitus – Kuvakäsikirjoitus

Kartoita käytettävissä olevia valokuvia sekä osaamiseesi liittyviä aineistoja, joista voisi ottaa valokuvia digitarinan kuvitukseksi. Varaudu siihen, että parin minuutin tarinaan tarvitset jopa 20–30 valokuvaa.

Suunnittele digitarinan kuvakäsikirjoitus. Käytä välineenä kuvakäsikirjoituspohjaa tai tee kuvitusta koskevia merkintöjä kirjoittamasi tekstin lomaan. Ota huomioon, miten kertojan ääneksi tallennettava sanallinen tarina ja kuvat (sekä muut ilmaisukeinot, kuten äänimaailma ja kuvien päälle tai väliin lisättävät tekstit) sopivat yhteen ja täydentävät toisiaan. Kaikkien kuvien ei tarvitse olla dokumentaarisia ja esittäviä; ne voivat olla myös symbolisia ja assosiatiivisia, eli ilmaista tarinaan liittyviä tunteita ja tunnelmia.

Tuotanto

Kokoa ja tuota aineisto

Kokoa valmiiksi olemassa olevat valokuvat ja ota tarpeen mukaan uusia kuvia. Voit myös etsiä tarinaasi sopivia valokuvia netistä, kunhan huomioit tekijänoikeudet, eli käytät vain luvallista aineistoa (esim. Creative Commons -lisenssillä julkaistuja kuvia). Editointivaihetta helpottaa, kun kokoat kaikki kuvat yhteen kansioon muistitikulle tai tietokoneen kovalevylle.

Tallenna kirjoitettu tarina kertojanääneksi. Voit tallentaa kertojanäänen erillisellä äänitallentimella, älypuhelimella tai tabletilla, tai tietokoneelle erillistä mikrofonia tai mikrofoni-kuuloke-yhdistelmää käyttäen.

Tietoa Creative Commons -lisensseistä.

Editoi digitarina

Tuo valokuvat ja kertonajäänitiedosto valitsemaasi videoeditointiohjelmaan. Yhdistä ja järjestä digitarinan materiaalit aikajanalle videoksi. Säädä yksittäisten valokuvien kestoa, niin että kuvat vaihtuvat oikeassa kohdassa kertojanääntä. Voit lisätä videoeditorissa digitarinaan myös musiikkia tai ääniefektejä, grafiikoita ja tekstiä, liikettä kuviin sekä siirtymätehosteita kuvien väliin. Lopputulos on noin 2–3 minuutin mittainen video.

Yksi hyvä vaihtoehto digitarinan tekemiseen on selainpohjainen videoeditori, jonka saat rajoitetuin ominaisuuksin käyttöön ilmaiseksi.

Tutustu WeVideo editoriin.

Julkaisu

Julkaise tarinasi verkkoalustalla – Digitarinan julkaisu

Digitarinasi näyttäminen ja jakaminen muille on helpointa, kun julkaiset digitarinasi verkossa. Jos olet tehnyt digitarinan WeVideolla, voit jakaa sen katsottavaksi suoraan WeVideosta linkin kautta. Vaihtoehtoisesti voit julkaista videosi Youtubessa tai Vimeossa.

Tutustu ohjeisiin Videoiden lataamisesta YouTubeen.

Digitarinan jakaminen

Viesti Digitarinasi avulla omasta yksilöllisestä osaamisestasi!

Kun digitarinasi on julkaistu verkossa, voit helposti jakaa sen muiden katsottavaksi vaikkapa sosiaalisen median tileilläsi tai sähköpostin välityksellä. Voit liittää linkin digitarinaasi vaikkapa työhakemukseesi.

Jos et halua, että digitarinasi on julkisesti kenen tahansa nähtävissä, voit julkaista sen niin, että vain linkin saaneet näkevät videosi (Youtuben ”piilotettu video”; myös WeVideosta jakaminen toimii aina näin).

Tutustu ohjeisiin videoiden yksityisasetusten muuttamisesta YouTubessa.